Şair yazar Yavuz Bülent Bakiler, konferans verdiği üniversite öğrencilerine bol bol kitap okumaları tavsiyesinde bulundu. Kitap okumanın hem kelime hazinesini geliştireceğini hem de bilgiyi artıracağını belirten Bakiler, "Cahillikten kurtulmak için çok kitap okudum. Okudukça ne kadar cahil olduğumu anladım. Çok kitap okumuyoruz. Bu sebeple hiç durmadan 5 dakika konuşacak kelime hazinemiz yok." dedi.
Bakiler, son yıllarda yaşanan en büyük sıkıntının az kitap okumak olduğuna vurgu yaptı. "Maalesef bizim evlerimizin yüzde 95'inde kütüphane yoktur. Böyle bir insanı muhafaza için müzeye koymak lazım. Bir çocuğumuz 7 yıl ailesinin yanında, 11 yıl ilk-orta ve lisede Türkçe derslerine girdiği halde 18 yaşında üniversiteye geldiğinde yine Türkçe dersi okutuyoruz. Neden? Çünkü dilimiz hakkıyla öğretilemiyor da ondan." diyen Bakiler, üniversite mezunları arasında yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 38'inin üniversite tahsili boyunca ders kitaplarının haricinde bir tane bile kitap okumadığının ortaya çıktığına dikkat çekti.
Rusya'nın, Türkiye Türkleri ile Rusya Türkleri arasındaki irtibatını dil, kültür ve edebiyatımızdaki tahribatla engellediğini dile getiren Bakiler, "1926'lı yıllarda Rusya Türkistan'da Latin alfabesine geçti. 1928'de Türkiye'de latin alfabesine geçince yine aynı dili konuşur olduk. Ancak Rusya bu sefer Türkistan'da bu Kril alfabesine geçerek aramızdaki bağı yine kopardı. Üstad Necip Fazıl 'Bir milletin edebiyatı yoksa, o millet zaten yoktur' der. Bugün İngiltere okullarında okutulan ders kitapları 70 bin kelime ile yazılırken, maalesef Türkiye'de 6-7 bin kelime ile yazılıyor. Kendi aramızda konuşurken de 100 kelime ile konuşuyoruz." açıklamasını yaptı. Osmanlı devletinin 14. ve 18. asırlar arasında 322 yıl dünya devleti olduğunu, ancak Türkçe'yi dünyaya yayamadığı için son dönemlerinde yıkılmasının hızlandığına dikkat çekti.